Günlük Hayat

Tapuda Güvenli Ödeme Sistemi Nedir? Zorunluluk Ne Zaman Başlıyor?

Ev ya da arsa satışında nakit, havale ve EFT ile ödenen bedel, tapu ile parayı aynı anda el değiştiren güvenli ödeme sisteminden geçecek. Başlangıç tarihi 1 Aralık 2026'ya ertelendi.

Kurucu · Yazılım geliştirici ve içerik editörü · 4 dk okumaGüncellendi:
Kısaca
  • Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre ev, arsa gibi taşınmazların satış bedeli; nakit, havale, EFT ya da Bakanlığın belirlediği başka yöntemlerle ödeniyorsa güvenli ödeme sistemi üzerinden ödenir (ek m.1).
  • Sistem, tapudaki mülkiyet ile satış bedelinin aynı anda el değiştirmesi için kuruluyor.
  • 1 Ekim 2026 tarihli değişiklikle sistemin zorunlu olmadığı tarih 1 Temmuz 2026'dan 1 Aralık 2026'ya çekildi. Ticaret Bakanlığı bu tarihi üç aya kadar uzatabilir.
  • Banka ya da finansman şirketi kredisiyle alınan konutta kredi tutarı sistemin dışında; yalnız kalan ödeme sistemden geçer.
  • Her işlemde alınan kullanım bedeli satıcıya aktarılan paradan düşülür. Tutarı ve hangi satışların kapsam dışında kalacağı protokolle belirlenecek.

Tapuda güvenli ödeme sistemi, ev ya da arsa satışında alıcının parasının, tapu alıcıya geçtiği anda satıcıya aktarılmasını sağlayan ödeme altyapısı. Kural Ticaret Bakanlığının Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğinin ek 1 inci maddesinde. 1 Ekim 2026 tarihli ve 33387 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan değişiklikle zorunluluk için öngörülen tarih 1 Temmuz 2026'dan 1 Aralık 2026'ya ertelendi. Yönetmeliğe göre 1 Aralık 2026 tarihine kadar yapılan satışlarda sistemi kullanmak zorunlu değil.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Sistemin kapsamı, kullanım bedeli ve istisnaları henüz yayımlanmış bir protokolle belirlenmedi. Satış öncesinde tapu müdürlüğünden ve bankandan güncel bilgiyi al.

Tapuda Güvenli Ödeme Sistemi Nedir? Zorunluluk Ne Zaman Başlıyor?

Yönetmelik ne diyor?

Ek 1 inci madde 29 Nisan 2026'da yönetmeliğe eklendi. Maddenin özü şu (ek m.1/1):

İşletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin taşınmaz satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, havale, elektronik fon transferi veya Bakanlıkça belirlenen diğer ödeme yöntemleriyle yapılması halinde taşınmaz satış bedeli, taşınmaz mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan ödeme sistemi üzerinden ödenir.

Metin "işletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin" satışlarını saydığı için kural yalnız emlakçı aracılığıyla yapılan satışlarla sınırlı değil. Evini kendin satıyorsan da kapsama giriyorsun.

Zorunluluk ne zaman başlıyor?

Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin onuncu fıkrası, belirli bir tarihe kadar yapılan satışlarda sistemi kullanmayı zorunlu tutmuyor. Bu tarih 29 Nisan 2026'da eklendiğinde 1 Temmuz 2026'ydı. 1 Ekim 2026 tarihli değişiklikle 1 Aralık 2026 oldu. Ticaret Bakanlığı bu tarihi üç aya kadar uzatmaya yetkili.

TarihNe oldu?
29 Nisan 2026Güvenli ödeme sistemi ek 1 inci madde olarak yönetmeliğe eklendi (RG 33238).
1 Ekim 2026Sistemin zorunlu olmadığı tarih 1/7/2026'dan 1/12/2026'ya çekildi, sistemi kuracak entegratörle ilgili beşinci fıkra yeniden yazıldı (RG 33387).
1 Aralık 2026Bu tarihe kadar yapılan satışlarda sistem zorunlu değil. Bakanlık üç aya kadar uzatabilir.

Kredili alımda ne değişir?

Satış bedelinin bir kısmı ya da tamamı bir banka veya finansman ve tasarruf finansman şirketinden kredilendiriliyorsa, kredi tutarı dışındaki ödemeler için sistem kullanılır (ek m.1/2). Örneğin peşinatı kendin ödeyip kalanını konut kredisiyle kapatıyorsan peşinat sistemden geçer, banka kredisi geçmez. Peşinat ve kredi tutarını konut kredisi peşinat aracıyla hesaplayabilirsin.

Kullanım bedelini kim öder?

Sistem üzerinden yapılan her işlemde kullanım bedeli alınır ve bu bedel satıcıya aktarılan satış bedelinden düşülür (ek m.1/3). Yani bedel fiilen satıcının eline geçen paradan kesiliyor. Bedelin tutarı ve paylaşım usulü ise henüz bilinmiyor.

1 Ekim 2026 değişikliğiyle yeniden yazılan beşinci fıkraya göre sistemi kurup işletmek için Ticaret Bakanlığı bir entegratör yetkilendirecek. Ödeme sistemi; Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimleri ve entegratör arasında imzalanacak protokole göre kurulacak. Şu konular bu protokolle belirlenecek:

  • Ödeme sistemine dahil edilmeyecek taşınmaz satışları.
  • Pilot uygulama gerekip gerekmediği, pilot uygulamanın kapsamı ve esasları.
  • Ödeme sistemi kullanım bedeli ve bu bedelin paylaşım usulü.
  • İki bakanlığın temsilcilerinden oluşan takip komisyonunun kuruluşu, hak ve yükümlülükleri.

Bu protokol yayımlanmadan kullanım bedeli için bir rakam vermek mümkün değil. Satış masraflarını planlarken tapu harcını ve emlakçı komisyonunu bugünkü kurallarla hesaplayabilirsin: tapu harcı ve emlakçı komisyonu araçları bunun için. Alıcı tarafındaki bütün kalemlerin listesi ev alırken toplam masraflar yazısında.

Sık sorulan sorular

1 Aralık 2026'dan önce yaptığım satışta sistemi kullanmalı mıyım? Zorunlu değil. Yönetmelik bu tarihe kadar yapılan taşınmaz satışlarında ödeme sistemini kullanmayı zorunlu tutmuyor (geçici m.1/10).

Tamamı kredili alımda sistem devreye girer mi? Yönetmelik yalnız kredi tutarı dışındaki ödemeler için sistemi şart koşuyor (ek m.1/2). Bedelin tamamı krediyle ödeniyorsa sistemden geçecek ayrı bir ödeme kalmıyor; yine de kapsam dışı satışları protokol netleştirecek.

Sistemi hangi kurum işletecek? Ticaret Bakanlığının yetkilendireceği bir entegratör. Sorunları takip etmek için Ticaret Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının temsilcilerinden bir komisyon kuruluyor (ek m.1/4, m.1/5).

Kaynaklar: Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete 01.10.2026, sayı 33387 (resmigazete.gov.tr); Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, güncel metin (mevzuat.gov.tr).

Bu yazı işine yaradı mı?

Cevabın, yazıyı güncel ve eksiksiz tutmamıza yardım eder.